2012. december 5., szerda

Karácsony vagy a Szeretet Ünnepe?



Néhány évvel ezelőtt ez a két szó nekem egy és ugyanazt jelentette. Három nap, amit a családunkkal töltünk, eszünk, iszunk, fát állítunk, ajándékot adunk és kapunk. Filmet nézünk, olvasunk, de valahogy már várjuk azt is, hogy vége legyen, és kezdődjön az új év egy tiszta, új  lappal. A karácsony és a szeretet ünnepe mára mintha teljesen elkülönült volna egymástól, olyan mintha egymás teljes ellentétei lennének. 

A karácsony, ahogy én látom és tapasztalom, a pénzről, a kirakatról, a túllicitálásról szól, a dugig lévő Plázákról, ahova egyébként sem szeretek járni, nem hogy az ünnepek környékén.  Árleszállítások garmada, idióta agyoncsépelt karácsonyi dalok, amik hallatán inkább forog már a gyomrunk, mint hogy átszellemülve a karácsony hangulatában keresgessünk boltról boltra járva, csodás ajándékokat vásárolgatva, mosolyogva és boldogan. Na, ez az, amit sehol és szinte senkin sem látunk, lassan már egy karácsonyi kirakodó vásárban sem, ahol még forralt bort is iszogathatunk, tehát bódít. Ez a fajta ünneplés  nem az én világom. Szomorú vagyok, hogy  a pénzről szól ez az ünnep, amikor a szeretetről kellene.  

A szeretet ünnepe arról szól, hogy napokkal korábban bevásárolunk, hogy elkerüljük a tömeget a boltokban, de mivel valami  úgyis kimarad, hát csak be kell térni a tömegbe, és ilyenkor a sorban állás közben jó kis családi sztorikat és képeket láthatunk és hallhatunk. Ezekért az elcsípett negatív tapasztalatokért ( tülekedés, egymásnak beszólogatás, idegesség, feszültség, harag ) mondom, hogy a karácsonyi készülődésnek semmi köze a szeretethez.

A Szeretet Ünnepe a sütésről, főzésről, iszogatásról szól, és mire eljön a Szenteste, igazi meleg, meghitt hangulat költözik a lakásba, és  a friss fenyő illata átjárja az otthon melegét.  Nem aggatom tele a lakást mindenféle vacakkal, de apró szépségekről gondoskodom.  Nekem a kevesebb mindig több. 

Az új  divat szó a válság. Szerintem pedig nincs is válság, sokkal inkább változás van.  Egy változás, ami szép lassan rávezeti az embereket arra, hogy a Szeretet Ünnepe ne a pénzről szóljon, hanem a szeretetről.  Nem attól lesz igazi az ünnep, ha tele van a fa alja ajándékokkal.  Azokat elfelejtjük. Az élmények viszont mindig élni fognak bennünk.  Élmény egy csomag finom kávé, amit hetekig ihatunk, tehát meghosszabbítjuk vele  az ünnepet. Egy finom bonbon vagy ital emeli az esték fényét és hangulatát, és egy kellemes beszélgetés méltó partnerei.  Egy színház, koncertjegy, könyv, zenei CD  vagy mozijegy maradandó élmény, ami sokkal inkább fog kötődni a karácsonyhoz, mint egy szép kék kötött pulóver, vagy egy olajsütő,  hiszen ezeket év közben úgyis megvesszük. 

A Szeretet Ünnepén egyáltalán nem biztos, hogy karácsonyi dalokat akarok hallgatni. Az is lehet, hogy nekem vannak olyan dalaim, zenéim, amelyek  témájának  semmi köze a  karácsonyhoz, mégis lehet, hogy nekem ezektől a daloktól lesz ünnepi és szeretet teljes hangulatom. Azt gondolom, hogy felnőtt korára már mindenki vagy minden család kialakította a saját rituáléját – és remélem is, hogy így van – erre az alkalomra, és tulajdonképpen ezekben az apróságokban rejlik a Szeretet Ünnepének az üzenete.

A Szeretet Ünnepére az egyik legszebb ajándék az, amit magunk készítünk. Nem kell, hogy mindenki kreatív legyen, mert egy több fogásos, apró adagokból álló menüsor már önmagában is nagy ajándék. A szépen megterített asztal, tányérok, evőeszközök, poharak, gyertyák, szalvéták és a kis csengettyű teszi az ünnepet igazán meghitté   Amikor főzünk, szívünket, lelkünket beletesszük, már aki szeret egyáltalán vagy tud főzni. A főzés örömét nehéz leírni, de mindenki átélheti, ha készít valami finomságot, a dicséret pedig akkor sem fog elmaradni, ha csapnivalóan rosszul sikerült az étel, mert ebben a szándék a fontos,  a gondoskodás és a  figyelmesség.  Amíg készítem az ételeket, addig azokra gondolok, akikkel együtt fogom elkölteni, szeretettel fűszerezem meg az ételeket.  Gondosan válogatom az alapanyagokat, a fűszereket, és élvezem amit csinálok. 

A szeretteimnek való vásárlást  már rég óta  nem viszem túlzásba, de legyen jelzés értéke.  A többi ajándék, pedig apró finomságok, amik ínyencségeikkel kiegészítik az ünnepi menüt, vagy felfrissülést jelent az ízek kavalkádjában, vagy emléket idéz fel egy közös programról. Ez egy önző ajándékozás a részemről, mert így sok apró ajándékkal, nagyon sok mosolyt tudok csalni az arcokra. 

Te idén kevesebbet költesz karácsonykor mint tavaly? Remélem, hogy igen, és nem azért mert nincs rá pénz, hanem azért, mert fölösleges.

Ha bármelyik évben megkérdeztem a környezetemben bárkit, hogy mit kapott karácsonyra, mindenki elkezdett tárgyakat sorolni. Senki sem mondta azt, hogy törődést és sok sok szeretetet kaptam. Nem a tárgyak fejezik ki, hogy mennyre vagyunk fontosak másoknak, pénzért nem lehet nyugalmat, egészséget és főleg szeretet vásárolni.  Igazi karácsonyi hangulat akkor lesz körülöttünk, ha megváltoztatjuk az ünnephez való hozzáállásunkat és kinyitjuk a szeretet ajtaját a szívünkben. 

Azt kívánom, hogy ez a két szó ismét fonódjon össze, jó erősen, és legyen sok boldog szeretetről szóló ünnepünk, amit karácsonynak hívhatunk! 

NoraS

Nézz be hozzám itt is: https://www.facebook.com/norapictures/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése