2013. október 10., csütörtök

Cserélj paklit!



 Miért ezt a címet adtam ennek az írásomnak? A végére rá fogsz  jönni magadtól...                                                          
Az elmúlt bő két évben többször cseréltem paklit, mint az előtte lévő huszonöt évben összesen. Felgyorsult a kiválasztódás, mert ha én változom, akkor a környezetem is változik, evidens. Amikor változik az érdeklődésem, gondolkodásom, életkörülményem, az kihatással van a környezetemre is, és lesz, akit vonzani fog, de lesz, akit taszítani. Néha tudatosan változunk, és a környezetünket is tudatosan figyeljük, és van, hogy a változás bennünk fel sem tűnik, de a körülöttünk lévők reakciója előbb utóbb tükröt fog mutatni. Ez a sztori akkor jó, ha a környezetemnek is tetszik a változásom, és jön velem az úton. A keményebb viszont az, amikor kialakul egy szakadék  két ember között. Ezt a helyzetet boncolnám most….

Tudjuk, hogy életünk sok szereplője csak egy bizonyos ideig marad mellettünk. Tanít valamit, vagy mi neki, majd amikor a dolgát elvégezte, tovább is áll, de amikor olyan kapcsolatok zárulnak le hirtelen, amelyek 5-10-15 évig tartottak, az fájdalmas. Viszont tapasztalatból tudom, hogy csak az első hosszú barátság lezárása fájdalmas, de az viszont nagyon! Akkor még tépelődsz, bűntudatod van, holott neked lenne jogod és alapod haragudni, mert oktalanul bántottak, vagy éltek vissza a bizalmaddal, és ez akár kínos perceket is okozhatott neked. Önhibádon kívül kerültél hülye helyzetbe, és mégis te érzed magad pokolian ostobának. Összeköt egy halom közös élmény és emlék, no meg a hosszú évek, viszont amikor ezen túl vagy, és nem csak a lezárás tényét veszed tudomásul, hanem fizikailag is lezársz, öt perccel később a lelked mélyéről fel fog szakadni egy hatalmas, megnyugtató sóhaj.

Sokszor eljutottam már arra a pontra, hogy én bizony nem fogom rosszul 
érezni magam azért, hogy másnak jó legyen. Amikor ez az érzés felbukkan bennem, én már csak öt percig gondolkodom a lezáráson, de nem azon, hogy megtegyem-e, vagy sem, hanem azon, hogy hogyan, és mikor. A csetepatés zárásnak nincs értelme. Nincs hozzá sem kedvem, se lelkem, se agyam, se időm, energiám, mert csak engem mérgezne. Sokkal hatékonyabb a csendes visszavonulás. Nálam ez jött be, ez működik, és talán emberségesebb is. Persze volt olyan eset is, amikor egy csúnya szócsata tett pontot egy nagyon hosszú barátság végére. Ha szükséges, felveszem a kesztyűt, de tényleg csak akkor, ha ezt kikényszerítik belőlem.

Tehát, csak az első néhány barátság lezárása jár pokoli kínnal. Idővel pedig ebben is rutinod lesz, mert sokkal jobban felismered a jeleket, és miután becsuktad az ajtót, körültekintőbben és megfontoltabban fogsz tudni új barátokat beengedni az életedbe. Ahogy öregszünk egyre kevesebb barátunk lesz, ami először furcsa, de idővel megértjük, hogy három igazi baráton kívül nincs is szükségünk többre, az eddigi életünk pedig a sok történés alkalmával kiválasztotta az igazi barátainkat, tudod azt a barátot, akit éjjel háromkor is felhívhatsz bármiért.

Ez pont olyan, mint a párkapcsolatok. Jönnek, mennek. Tanítanak, padlóra küldenek, de mindeközben segítenek abban, hogy végül megtaláld a megfelelő embert. Az évek múlásával nem csak te változol, hanem a barátaid is, és lehet, hogy egyszer csak már nem ugyanarról beszéltek, vagy a barátban fedezel fel olyan jellembeli változásokat, amikkel te nem tudsz, és nem is akarsz azonosulni. Ha már nem érted, hogy ő mit miért tesz, akkor az sehova sem vezet, csak a befejezéshez.














Nem maradok senki barátja csak azért, hogy ő az én energiámból táplálkozzon, de viszonzást sosem kapok, maximum morzsákat. A barát nálam nem itt kezdődik. A barátság kölcsönös dolog. Figyelem, tisztelet, megbecsülés, elfogadás, őszinteség, megbízhatóság és lojalitás.


Cserélj paklit, ha úgy érzed, hogy kihasználnak. 
Cserélj paklit, ha visszaélnek a bizalmaddal.
Cserélj paklit, ha úgy érzed, hogy attól nyugodtabb, és mosolygósabb leszel.

További szép napot neked! Üdv, Kovács Nóra 
Itt tudsz írni nekem: traning@norapicturestudio.hu

1 megjegyzés: