2012. november 4., vasárnap

Az árnyékolók, árnyékolás szerepe télen


Utána néztem az interneten, hogy e témában mi található, és jól meglepődtem, mert szinte mindenhol ugyanazok a mondatok voltak. Ebből pedig az a kép alakult ki bennem, hogy ez a téma igen csak el van hanyagolva, holott bőven lenne mit írni róla, hiszen az energiatakarékosság napról napra égetőbb kérdés, ugyanis napjainkban az időjárás szélsőségei és az egyre növekvő energia árak mellett óriási figyelmet kellene fordítani az energiatakarékosságra.

A következő meglepetés akkor ért, amikor nem létező, bezárt boltokat találtam sorra, pedig az Interneten élő cégekként szerepelnek. Budapest területén öt ilyen céget kerestem fel, és ebből egyet találtam nyitva, az is kizárólag beltéri ajtók forgalmazásával foglalkozik. 

Hazaérve a túrámból ismét leültem az internet elé, és tovább kutattam az árnyékolástechnikával foglalkozó cégeket. Közülük hatot kerestem meg E-mailben, és csak egyiküktől kaptam választ, hogy nézzek körül a weboldalukon, és ott minden információt megtalálok, ők a Rollstar Árnyékolástechnikai Kft. A referenciáik valamint weboldaluk tartalma alapján valóban otthon vannak az árnyékolástechnika terén. Így még tovább böngésztem, és végül találtam egy üzletet a közelemben, melyet végre személyesen is felkerestem, és nagyon szívesen megosztották velem a tapasztalataikat, és minden hasznos információt, ők az OPÁNSZKY Árnyékolástechnika.

A Panelházak nagy része még nem került bele a hőszigetelő felújítási programba, ezért télen nagyon hidegek, nyáron pedig, szörnyű melegek. A téglából épült családi házak vagy emeletes régi, és új építésű házak hőszigetelése a legoptimálisabb. 

Az elsődleges dolog az energiamegtakarításban az épületek külső hőszigetelése, mely a nyári, és a téli időszakban egyaránt fontos. Ha ez rendben van, akkor következik az árnyékolók szerepe, mely ugyanilyen fontos, sőt! Az elmúlt évek alatt több típusú lakásban és házban laktam már, így bőven van összehasonlítási alapom. A külföldi országokban, pl. Hollandiában a lakások ablakain sok esetben még függöny sincs, és szívesen élik mindennapjaikat úgy, hogy bárki belát az életükbe. Magyarországon ez ritkán fordul elő. Mi szeretünk intim körülmények között élni, és ezért különböző sötétítőket használunk. De hol marad ezzel egyidejűleg az energiatakarékosság, és a biztonság? 

Akkor nézzük sorban

Abban egyetérthetünk hogy a lakások, épületek ablakfelületei, pláne ha nem hőszigetelt üvegből készülnek, óriási mennyiségű hőt közvetítenek ki és befelé egyaránt.
A sötétítő textíliáknak, rolóknak, szalagfüggönyöknek, reluxáknak árnyékoló szerepük van, hiszen nyáron a napsugarakat nem engedik a lakás tereibe jutni. Hazánkban a legelterjedtebb árnyékolók a redőnyök, melyeket kisebb vállalkozások is akár egy két nap alatt beszerelnek, és ablakonként néhány ezer forintból kifizethetők. A nyári időszakban használt árnyékolók skálája nagyon széles, ugyanakkor a téli védelemre már jóval kevesebb megoldás létezik. A műanyag redőnyök fém keretben kerülnek az ablakon kívülre, és a műanyag roletta egy tokban elhelyezett gurtnival vagy zsinórral, kézzel működtethető. A műanyag redőnyök színeinek választéka nem túl széles. Az időjárás viszontagságainak sajnos nem igazán ellenállóak, mert szeles időben nagyon kell figyelni arra, hogy teljesen leengedett vagy felhúzott állapotban legyenek, ugyanis nagyon könnyen szétcsúsznak, és így könnyen rongálódnak.

Ez a technológia azért már lényegesen több energiát takarít meg egy háztartás számára, abban az esetben is ha a nyílászárók nem a legjobb minőségűek, de még így is akár 25-30%-al csökkenthetik az energia ki és beáramlást. Energiát azzal is spórolhatunk ha a téli időszakban napközben felhúzva tartjuk a redőnyt, és beengedjük a nap melegét, majd napnyugtakor engedjük le, hogy a felmelegedett lakást kevésbé kelljen este fűteni. Biztonságérzetünk is fokozódik a redőny által. Természetesen akkor takaríthatjuk meg a legtöbb energiát ha a nyílászárók is jó állapotban vannak, és nem vetemednek el.

Az utóbbi évek nagy találmánya az árnyékolástechnikában az alumíniumból készült redőnyök, és itt szeretnék visszakanyarodni a Rollstar Árnyékolástechnikai Kft-.hez. Az Ö szlogenjük:
„ Az ablak redőny nélkül olyan, mint az ember szempilla nélkül. „ 

Milyen igaz! Az épületek legvédtelenebb részei a nyílászárók, és hatékony védelmükről alumínium redőnyök felszerelésével gondoskodhatunk. A régi nehéz faredőnyöket, és a kevésbé stabil műanyag redőnyöket mára felváltották a hosszú élettartamú, az időjárás viszontagságainak sokkal inkább ellenálló alumínium redőnyök, melyek az energiatakarékosság mellett a biztonságról is profin gondoskodnak. A redőnylamellák oldalvezető dugókkal vannak rögzítve egymáshoz, hogy működés közben, és a tisztítás során ne tudjanak szétcsúszni. Az extrudált alumínium vezetősíneken elhelyezett rugalmas gumitömítések a redőny csendes működését segítik elő, és megakadályozzák a szél bejutását is. Az energiatakarékosság ebben az esetben már, akár 35-40% is lehet. A legelterjedtebb a hevederrel (gurtnival) történő mozgatás, de egyre gyakoribb az elektromos működtetésű, amely a legkényelmesebb. Az alumínium redőnyök színválasztéka sokkal gazdagabb, mint a műanyagoké, és így a modern vagy régi házak, épületek homlokzatához egyaránt harmonikusan illeszkednek. Az alumínium redőnyök hőtartása a legkedvezőbb. Nyáron kellemes hűs levegőt biztosítanak az épületekben, télen pedig az egyre emelkedő gáz, és egyéb fűtő anyagok takarékosságában hatalmas segítséget nyújtanak.

Az Opánszky Árnyékolástechnikai üzletben a betörésvédelemről, és az elektromos vezérlésről tudtam meg hasznos dolgokat. A műanyag redőnyt könnyedén fel lehet tolni kívülről, viszont az alumínium redőnyök esetében ez már másképp van. A féderrel ellátott redőnyöket maximum tíz cm magasságig lehet feltolni, ugyanis ahogy a féder megfeszül, tovább nem tolható. Valamint vannak olyan rendszerek, melyek kívülről meg sem mozdíthatóak, tehát maximális biztonságot nyújtanak a behatolás ellen. Működtetésük a zsinór és gurtni mellet, ahogy korábban is említettem, elektromos módon is működtethetőek, kapcsolóval és távirányítóval egyaránt. És itt jön az a kategória, hogy határ a csillagos ég. Időkapcsolós, szélérzékelős, eső és napérzékelős megoldások is várják a vásárlókat. Azt is megtudtam hogy árban a műanyag, és az alumínium redőnyök között kb. 35-40% az árkülönbség, viszont egyre több vásárló választja ma már az alumíniumból készült redőnyöket. Úgy gondolom ez jó hír, hiszen ebből is látszik, hogy fontos a családok, irodák, és üzletek számára az energiatakarékosság, az időtálló technika, és mindenek előtt a biztonság.

Fordítsunk több figyelmet arra, hogy egy egyszeri befektetéssel energiát, és pénzt spóroljunk meg, amit családunkra tudunk fordítani, és értékeink is nagyobb biztonságban legyenek amíg dolgozunk vagy házon kívül vagyunk.

NoraS

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése