2012. november 4., vasárnap

X Faktor

A tévénézés az utóbbi időben egy olyan téma lett, amit egyre többen tagadnak, hogy tennék, mégis szinte  mindenki  ott ül előtte. Tény, hogy tele van szeméttel, no de hát van a kezünkben egy távirányítónak nevezett segédeszköz, melynek segítségével kedvünkre szörfözhetünk a rengeteg csatorna között. Ám valahogy a nézők többsége mégis az RTL KLUBOT bambulja, és közben szapulja a sok szemetet, amit lát.  Én azon nézők közé tartozom, aki nyíltan vállalja, hogy néz tévét, de mégsem fikázom a műsorokat, hanem szelektálok, és közben persze figyelek. Te csak nézed a műsorokat, vagy a dolgok mögé is látsz?


Nem akarom sorra venni a műsorokat, hogy melyikben mit kellene látni, vagy észre venni, mert most konkrétan egy műsor foglalkoztat, illetve inkább az a része, amit lassan gyalázatnak nevezek a nézők részéről, és ez pedig az X Faktor.  Csak azt látod, ami a szemed előtt van, vagy képes vagy mögé is látni a dolgoknak? Én  a harmadik szériát nézem végig nem véletlenül, ugyanis rengeteg üzenete van, és kíváncsi lennék, hogy ezt csak én veszem észre, vagy te is? Kezdődik a toborzással, ahova persze boldog boldogtalan jelentkezik, mert annyira sikertelen és történések nélküli az élete, hogy azt a bizonyos három perces hírnevet ki akarja használni. Az első fordulókban rengeteg olyan tehetségtelen, és személyiségzavaros embert látunk, hogy néha a bicska nyílik ki a zsebünkben, hogy van képe odaállni ország világ elé, és sem a szöveget nem tudja, sem hangja nincs, sem füle, hogy meghallja, neki itt ugyan semmi keresnivalója sincs.

Eleinte én sem értettem, hogy a műsor szerkesztői mi a csudáért adják le estéről estére ezeket a minősíthetetlen előadásokat, de mivel én a dolgok mögé is tudok látni, rájöttem.  A sok szemét között meg kell találni a gyöngyszemeket, és nem utolsó sorban elénk tárja  a műsor társadalmunk kórképét, ami igen csak defektes és el van csúszva.  Ez a műsor nagyon sok tükröt tart a nézők elé, és meg kellene látni a benne megbújó pszichológiai elemeket és üzenetet.  

Könnyű kifütyülni egy borzalmas éneklést, de te oda mernél állni a színpadra, több száz ember és  a négy mentor elé, hogy bebizonyítsd mit tudsz? Elgondolkodtál már azon, hogy ezeknek az embereknek álmaik vannak, amiket el is szeretnének érni? És akkor innentől már azokról a versenyzőkről beszélnék csak, akik eljutnak addig, hogy tábor vagy Mentorház, avagy az élő műsor.  Végiggondoltad már, hogy mekkora munka, küzdelem, kitartás és hit van a mögött, amit ők képviselnek?  Neked vannak ekkora álmaid, amiket akár gyerekkorod vagy hosszú évek óta dédelgetsz, és teszel is értük?  Te hiszel önmagadban, és abban, hogy van olyan képességed vagy tudásod, amivel hegyeket tudsz megmozgatni, és amikor valósággá válik, olyan feszültség és boldogság tör ki belőled, hogy nem tudsz vele mit kezdeni? Képtelen vagy feldolgozni, hogy az álmod valóra vált.

 Az élő show-ig való eljutás valóban a négy mentor feladata, amivel óriási felelősséget vállalnak, hiszen ők is versenyeznek egymással.  Nem véletlenül őket választották, és az sem véletlen, hogy a harmadik szériát csinálják, talán ez is önmagáért beszél.  Nekik tudniuk kell, hogy kik azok a versenyzők, akikből hétről hétre kihozható, alakítható, tanítható a tudásuk.  Egy mentornak azt is tudnia kell a versenyzőiről, amit az adott személyek nem is sejtenek magukról.  Itt konkrétan alapanyagokat választanak, a legnemesebb értelemben véve.  Ha te mentor lennél, választanál olyan versenyzőt a csapatodba, akivel kapcsolatban kételyeid vannak? Lebőgetnéd magad egy ország előtt? Kétlem.
 Tény, hogy én sem értek teljesen egyet az idei tizenkét döntőssel, pedig az idei mezőny a múlt évihez képest, pokolian erős, de az is tény, hogy mostantól te és a többi néző fogja eldönteni, hogy kit ejt ki fordulóról fordulóra.  A mentornak az a dolga, hogy jól válogasson, a nézőnek pedig az, hogy fülére, szívére és a vizuális érzékenységére hallgatva szavazzon.  Megvan az a szabadságod, hogy beleszólj abba, ki legyen az idén az év hangja.  Kíváncsi leszek, hogy kit választ az ország, mert az megint egy jellemrajz lesz, amit bizony  a nézők fognak alkotni.
NoraS   

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése