2012. november 2., péntek

Kapcsolatok 2. rész: Hiszti - Hisztéria




Furcsa lehet, hogy éppen egy nő ír a női hisztiről, de mivel az én „szótáramban” ez a szó nem létezik, borzasztóan sajnálom a pasikat, amikor ezt a műsort rendszeresen átélik, valamint a női érzékenységemmel talán jobban meg tudom fogalmazni a témát. Hozzá kell tennem, hogy volt olyan pasi az életemben, aki mindenáron rám akarta húzni, hogy hisztizek, sőt a féltékenységgel is megvádolt, ám akkor is, és pláne így utólag tudom, hogy csak szerette volna ha hisztiznék és féltékeny lennék, mert ezt szokta meg a korábbi barátnőitől, és furcsa volt a számra, hogy én logikusan és tényekkel alátámasztva képes vagyok elmondani a véleményemet különböző dolgokról. 

Tehát, ha egy nő szóvá teszi, hogy neki mi nem tetszik, mi bántja, miben szeretné ha a párja megértené vagy változtatna, azt ne keverjük össze a hisztivel! A hiszti nem itt kezdődik!  Felsorolhatnám a hiszti előjeleit, de azt gondolom minden férfi ismeri őket, a tünetek viszont annál fontosabbak. A hirtelen felcsattanás, vádaskodás, vagy a tipikus – Hagyjál, semmi bajom- szavak kiborítóak. A férfiak nem gondolatolvasók, a nők pedig ahelyett, hogy valós információkat gyűjtenének az adott kérdésben, kombinálnak, összeesküvés elméleteket gyártanak, taktikáznak, és hazugságokba sodorják magukat. 

Kicsiny világunkban oly sokszor kell sajnos álarcot hordanunk, vagy visszafognunk magunkat, hogy őszintén kimondjuk a véleményünket – bár ezt sem értem, hogy mire jó- legalább a kapcsolatainkban lehetnénk nyíltak és őszinték. Ha a páromnak nem mondom el, hogy mi bánt és mit szeretnék tőle kérni, akkor szép lassan elszigetelem magam és egyszer csak azt veszem észre, hogy kapcsolatban élek ugyan, de magányos vagyok. A dolog természetes velejárója, hogy olyan partner szükséges, aki őszintén kíváncsi a gondolataimra és érzelmeimre, hiszen ez erősíti és mélyíti a kettőnk kötelékét, ám ha a kedvesen és logikusan felépített mondandóm süket fülekre talál, akkor eleve rosszul választottam. Egy kapcsolat eleje nem arról szól, hogy rengeteget beszélgetünk? Mindenről. Az életről, a terveinkről, a vágyainkról, célokról, érdeklődésünkről, és abból ki kellene derülnie, hogy van-e miről beszélgetni a későbbiekben is. Ha pedig a kapcsolat elején ezek a hosszú beszélgetések jól működtek, akkor annak később is így kell lennie, és ha mostanra eljutott oda a kapcsolat, hogy ez mégsem működik, akkor rá kellene jönni, hogy hol csúsztak el a dolgok, tehát a hiszti semmit sem fog megoldani, sőt, egyre nagyobb szakadékot fog kiépíteni a két ember között, és persze, hogy az a vége, hogy már nem lehet megmenteni. Ilyenkor jön a kesergés, hogy de én úgy szerettem a másikat, és ő is mondja naponta többször is, hogy szeret, de sajnos ennél több már nem történik. 


Ha a párok képesek elmenni párterápiára, akkor ezt édes kettesben miért nem tudják megoldani? Mért képtelenek őszinte kérdéseket feltenni a másiknak? Mért félnek kimondani az érzelmeiket félelmeiket több év együttélés után? Az elején tudtak beszélni, akkor most miért nem? 

Ismét mondom, hogy a nők gondolat olvasást várnak a pasiktól, azt, hogy kitalálják az érzéseiket, vágyaikat, fájdalmaikat, de részben ez lehetetlen, másrészt ha a nők annyira érzékenyek, és az empátiakészségük sokkal fejlettebb a férfiakénál, akkor miért nem képesek beleképzelni magukat a férfi helyébe, átlátni, átérezni, hogy az ő számukra mennyire blokkoló és dühítő, ha nem mondják el nekik a problémával kapcsolatos információkat. Miért nem tiszteli meg a nő a férfit azzal, hogy kérdez? Mért dönti el előre a nő, hogy a pasi úgyis hazudik vagy félrevezeti őt? Ha pedig ez a véleménye róla, miért is van vele?  Egy kapcsolat szövetség a  legnemesebb értelemben, és a hozzá fűződő őszinteség felszabadít és önbizalommal tölt fel.  

Nézzük a témát egy kicsit tudományosabb megközelítésben is

Hisztéria: a neurózisok egyik fajtája. Fokozott érzékenység, kiegyensúlyozatlanság jellemzi. A lelki konfliktusok gyakran testi tünetekben jelentkeznek. A hiszti érzelmi túlreagálás, fegyelmezetlen idegesség, önkontroll és az önbizalom hiánya. Nos, miután ezeket tudjuk, orvosolható, és ehhez van szükség a férfira, és persze elsősorban önmagunkra. Egy kapcsolatban nem rendelem alá magam a másiknak, hanem kiegészítem, és ő is engem. Őszinteség, higgadtság, nyugalom, megértés, és az empátia eszköz tárával dolgozhatunk, és mivel kettőn áll  a vásár, a hisztit csírájában fel lehet számolni, és végképp kiűzni a kapcsolatból, hogy  harmónia költözzön az otthonunkba. 


A hiszti elűzéséhez pedig ajánlok egy remek könyvet, mindkét nem számára, Dr. John Gray: A férfiak a Marsról, a nők a Vénuszról jöttek. A homlok csapkodás gyakori lesz a könyv olvasása közben, és mire a végére értek, megoldódik minden köztetek lévő feszültség. 


NoraS



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése