2011. szeptember 10., szombat

Filmzenei Gálakoncert John Williams 75. születésnapjának tiszteletére

Hogy ki is, Mr John Williams? Néhány héttel ezelőttig, sajnos én sem tudtam, de ma már igen. Ha azt mondom, Csillagok Háborúja, Indiana Jones, Egy gésa emlékiratai, E.T., Cápa, Superman, Jurassic park, Hegedűs a háztetőn, Harry Potter, és Schindler listája? Így már szinte minden Mozirajongó pontosan tudja kiről beszélek. John Willams munkája az összes előbb említett csodálatos zenei darab.

Augusztus 04.-én a Budavári palota Oroszlános udvara adott otthont és gyönyörű díszletet egy gálakoncert számára, ahol felcsendültek a legismertebb művek, melyeket Mr Williams írt.

A FILMZENEI GÁLAKONCERT -en a bemutatásra került műveket előadta a Budafoki Dohnányi Zenekar Stephen D'Agostino vezényletével, a szólista Oláh Vilmos volt, közreműködtek a Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola és a Budapesti Akadémiai Kórustársaság énekesei.

Ha az Oroszlános udvar épületeinek hangulatát, a nyári estét és csillagos eget, valamint a zenekar szívbe markoló muzsikáját beletesszük egy shékerbe és óvatosan összerázzuk, a koktélos pohárba egy felejthetetlen este ízeit kínáljuk fel.

Nem hiszem, hogy a több ezres hallgatóság közül volt olyan, aki ne lett volna libabőrös, amikor felcsendült a Csillagok háborúja évtizedek óta mindenki által ismert filmslágere? Amikor egy zenekar élőben játssza a világ legismertebb filmdalait, akkor megszűnik a hétköznapok szürkesége, és néhány percre elfelejtjük minden gondunkat. Azt mondják, a zene nagyon beszédes és szavak nélkül is lehet „beszélni”.

De mesélek még!

Egyszer csak a színpadról eltűnik a fény és a Nemzeti Galéria erkélyére vetül a reflektor. Egy ismerős figura hegedűt tart a kezében és ebben a pillanatban a zenekar első hegedűse elkezdi játszani a Hegedűs a háztetőn melódiáját.

Néhány perccel később a karmester Úr félbe hagyja a vezénylést és kirohan az oroszlános udvarból. A nézők fürkészve követik Őt, de senki nem érti, mi fog következni. A következő pillanatban lódobogás rázza fel a nézőket, és csak várjuk mi fog történni. És ekkor megjelenik Indiana Jones egy gyönyörű barna lovon, mögötte a karmesterrel. Indi, mint a hős megmentő, visszahozta a zenekar mesterét, hogy folytathassa a muzsika tolmácsolását.

Természetesen Superman megmenti Louis-t a Nemzeti Galéria erkélyéről, gólyalábas, fekete szellemek riogatják a közönséget, és a Csillagok háborúja összes szereplője is eljött, hogy tökéletes és élethű jelmezükkel még valóságosabbá tegyék az élményt. A kivetítőn éppen E.T. néhány emlékezetes képét nézhettük, miközben a film gyermekkorunkat visszaidéző, kedves dalát hallgattuk. A Cápa pedig lézer show ként érkezett. Nehéz lenne megmondanom, hogy melyik dal volt rám a legnagyobb hatással, mert a repertoár nagyon széles és mindegyik film és a hozzá tartozó tétel egyedülálló. Ha mégis választanom kellene, akkor a legszomorúbb és egyben legszebb dalt választom: Theme of Schindler’s List ( Schindler Listája) a filmet megszámlálhatatlanul sokszor láttam, hiszen az egyik kedvenc „művem” és témáját tekintve megrendítő, mégis olyan emberi érzéseket és gondolatokat fogalmaz meg, amelyek a mindennapi életünkre nagy hatással lehetnek. Amikor a zenekar első hegedűse ezt a betétdalt játszotta és végignéztem a közönségen, azt láttam, hogy ez a muzsika szinte mindenkire ugyanolyan megrázó hatással volt, mint rám.

Beszámolómat úgy próbáltam meg leírni, hogy azok számára, akik nem vettek részt ezen az estén, „csak” a fotóimat látják, és az írásomat olvassák, visszaadhassam azt az élményt és talán érzéseket, amiket én éltem át. Ha a képek nézegetéséhez meghallgatnak egy-egy darabot a felvonultatott művekből, közel olyan élményben lesz részük, mintha ott ültek volna az Oroszlános udvarban, szombat este.

A Gálakoncert John Williams 75. születésnapjának alkalmából került megrendezésre. Tisztelgés egy olyan alkotó és művész előtt, aki közel 100 film zenéjét komponálta meg és tette felejthetetlenné a Mozi élményét.

A Gálakoncertet a szervezők első ízben rendezték meg, de nem utoljára! Ezzel a rendezvénnyel olyan üzenetet kaptunk, mely megerősíti, hogy a MOZI helyét nem veheti el a Televízió és bízom benne, hogy John Williams még nagyon sok csodálatos zenével ajándékoz meg mindannyiunkat és a következő Gálakoncert legalább ilyen sikeres lesz!

Kovács Anett Nóra

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése