2011. szeptember 10., szombat

Mallorcai szösszenet 2

Felfedezem a világot? Lassacskán fedezem fel a világot, hiszen itt is tél van. Jön a Karácsony és mindenki már csak sétálgat és vásárolgat. Sosem szerettem a karácsonyi vásárokat de Mallorca ünnepi arca igen tetszetős. Pálmafáknak és az égő lapionoknak együtt egy más karácsonyi hangulatuk van. Utálom a hideg, havas telet viszont a 8 fok is tud nagyon hideg lenni vagy az kellemetlen ha négy napig szakad az eső. De hát ugye örökké nem eshet, és eső után a legjobb fotózni. Így rá kell szokni a sziget időjárás jelentős oldalára, és annak megfelelően tervezni előre néhány nappal.

Formentor kilátójában éreztem olyan erős szelet hasítani, hogy felkészültem arra, hogy a következő lendülettel levisz magával a hegyről. Megdöbbentő érzés.Nehezen sikerült kikerülnöm belőle. Utána is szinte csak kapaszkodva lehetett kimenni a kilátó végéig. A tengerparton napközben kellemes 15-18 fok van, a hegyekben esik a hó és egy része meg is marad. Autókázni a szerpentineken fel és le az megviseli a szervezetet és nálam fejfájást és szédülést okoz. A gyakori időjárás változásokhoz is hozzá kell szokni. Reggel általában esik az eső, és tíz órára kisüt a nap aztán jön egy kis viharos szél és estére lehűl a levegő. Az első egy hónapban annyit fájt a fejem, mint még eddig összesen sem, ma már megszoktam, hogy változékony az időjárás. Általában három kabátot viszek magammal ha autóval indulok el, hogy felkészüljek minden eshetőségre.

Rekordot döntöttünk N.I.E szám megszerzésében. Akár röpke két óra alatt is el lehet intézni. Juhéjjj :)

Végre hasít a gyors internet, amit a harmadik szolgáltatónál sikerült 48 óra alatt elintézni. A második szolgáltató a ma napig nem hívott, hogy kötné az ADSL vonalat, és kb egy hónap telt el és egy hetet ígért. Ezekhez a dolgokhoz nehéz hozzászokni. Kicsit erőszakosnak kell lenni, akkor komolyan vesznek.

A vezetési stílusuk az valami botrány. Annyira figyelmetlenek, és szabálytalanok, hogy rossz nézni, pláne átélni. A piros lámpán simán elindul vagy átmegy a buszos és a többi autós is. A zöld lámpánál még áll néhány másodpercig és ráérősen elindul. Itt sajnos a piros után egyből a zöld következik és számláló sincs ami jelezné, hogy mikor indulhat. Fura, hogy egy ennyire temperamentumos nemzet hogy vezethet ennyire miss Dasy sofőrjeként. A legtöbb autó itt ott amott meghúzva, megnyomva, sérülve. Nem foglalkoznak a javítással, úgy marad és kész. Simán parkolnak viszont a buszmegállóban vagy a zebrán. A gyalogosnak pedig annyira van elsőbbsége a zebrán, hogy az autók már akkor megállnak amikor a kedves gyalogos még el sem döntötte, hogy át akar-e menni egyáltalán. Hiányzik belőlük a lendület és a logika. Vagy ennyire téli álmot alszanak az itt élők?

Néhány hete egyedül voltam Formentoron. Nagy kihívás a brutál szerpentines utat végigcsinálni de ugyanakkor óriási élmény is. A kilátóban van egy hely ahova le szoktam ülni néhány percre és csak bámulom a tájat. Egyszer csak jött egy húszas évet járó német srác az apukájával, kiloholtak a kilátó végéig, csináltak három fotót és rohantak vissza. Itt is jártunk, mi a következő turista célpont? És sajnos sok ilyen turistával találkozom. Viszont olyan turistával is találkozom aki Pálma belvárosának kávézójában kérdezgeti tőlem angolul ( holott német és azt is értem) hogy mit ajánlok nekik megnézni mindenképpen, és hol lehet utána a legjobban vásárolni? Jót csevegtünk.

Kaptam egy kedves levelet egy fiatal magyar pártól, akik a következő év elejére tervezik az ideköltözést. Rám találtak a blogom alapján, és én szívesen segíthetek nekik amiben csak tudok. Most átkerültem a másik oldalra. A nyáron én kerestem a neten egy szimpatikus párt, akikkel a mai napig nagyon jó barátságot ápolunk, és együtt szoktuk felfedezni Mallorca eldugott vagy fel nem fedezett zugait. És van belőlük bőven :)

Autóbérlés csak a reptéren. Ha előre Interneten megrendeled akár csak egy nappal előbb is, töredéke áron kínálják, mint Pálmában vagy az üdülő központokban. A szigetre mindenképpen érdemes érkezéstől távozásig autót bérelni, mert az utak minősége kifogástalan, autópálya díj sehol sincs, kivéve Sóller előtt az alagutat, mai elég rövid szakasz, viszont nagyon drága, 4,5 €. A benzin olcsóbb, mint otthon. Parkolási lehetőség millió van, bár a belváros nem olcsó. A téli szezonban nagyon sok helyen ingyenes a parkolás. A buszközlekedés kicsit érdekes. Nagyon gyakran járnak a buszok, kivétel nélkül vadi újak, és az útvonalak jól átfedik egymást. A buszjegy ára nem vészes 1,25€ csak akkor érdemes hosszabb útra menni, mert független hogy teljes utat vagy egy megállót utazol, egy ára van. Felszállás csak az első ajtón. Vagy veszel jegyet vagy chip kártyás bérlet lehúzó automata van. És ami a fura, hogy a buszvezetők egytől egyig csak a gáz-fék technikát használják. Idős emberek, gyerekes anyák úgy borulnak a buszokon, hogy öröm nézni.

A hulladék gyűjtés viszont nagyon fejlett és praktikus. Különböző hulladékok darálására alkalmas diszkrét gépek állnak az utcán, mint nálunk a szelektív hulladék gyűjtők. És rögtön darál aztán megy egy csatornába és onnét szállítják el
Amit nagyon imádok! Van egy TESCO-hoz hasonló bevásárló központ és náluk létezik önkiszolgáló kassza. Óriási találmány. Vonalkód, lehúzod, kérdezi, hogy van-e még terméked, lehúzod, összeadja és közli hogy mennyi a végösszeg. Készpénzzel és kártyával is fizethető. Nincs pénztáros, nincs sorban állás.

Mondom, hogy szélsőséges :)

A könyvet itt tudod megrendelni : 

NoraSm

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése