2011. szeptember 10., szombat

I. Nemzeti Vágta a Reneszánsz jegyében, Litér képviseletében

Először is szeretnék köszönetet mondani Szedlák Attila polgármester Úrnak és Litér község Önkormányzatának, hogy engem ért a megtisztelő felkérés Litért képviselni a Nemzeti Vágta korzóján létrehozott településeket bemutató sátorban.

Településünket azokkal a fotókkal mutattuk be országnak- világnak, melyeket a múlt évben a Mogyorósi Napok rendezvénysorozat megnyitó ünnepségének keretén belül a Magtárban „Pillanatok” címet viselt fotókiállításom tartalmazott. Olyan hangulatot teremtettünk a budapesti Andrássy úton, két napon át, mintha Litéren járnánk. A fotók mellett tájékoztatókat, prospektusokat, könyveket és természetesen büszkeségünket, a monográfia könyvünket is megismerhették az érdeklődők. Nagy várakozással készültem és indultam a jeles eseményre és bíztam benne, hogy sokan lesznek kíváncsiak a Balaton szomszédságában található nem is olyan pici településre. Arra viszont álmomban sem gondoltam, hogy ekkora érdeklődésben lesz részünk! A sok ismert város és település ellenére - őszintén mondhatom - hogy Litér volt az egyik kedvenc. Volt akinek azért mert sosem hallott rólunk, és hol is van Litér? Volt, akinek azért, mert gyakran jár felénk átutazóba, de sosem tért le az útról, hogy megnézze milyen szépségeket rejt településünk. Bizony volt olyan idős hölgy, aki könnyeivel küszködött, mert a néhány perces beszélgetés után elárulta, hogy Litéren született és 25 éve nem járt itt, a fotók pedig felidézték a gyermekkorát.

A legtöbb elismerést pedig azért kaptuk, hogy olyan színvonalasan és tartalmasan ismertettük meg a látogatókat Litérrel, amilyen kedves és részletes tájékoztatásban kevés helyen volt részük. Több újság és egyéb média kollégái „Litéren” pihentek meg néhány percre, mert otthon érezték magukat „nálunk”.

A Nemzeti Vágta programjai szintén óriási élményt nyújtottak minden látogatónak. A Hősök tere olyan díszletet adott a vágtának, mintha visszacsöppentünk volna a Reneszánsz korba és szinte a bőrünkön érezhettük Mátyás király világát. A rendezvény-megnyitó gála ünnepségén a résztvevő települések zászlós felvonulását, fogathajtó bemutatót, íjász versenyt, lovagi tornát, és egyéb korabeli bemutatókat láthattak az érdeklődők. Vasárnap pedig az igazi lovas vágta versenyé volt a főszerep. Az előfutamok nyertesei mérhették össze tudásukat és gyorsaságukat a döntőben. Litért Berkhoffer Szandra képviselte, TtrustMe nevű sárga, angol telivérével.


Szandra a hős!

Sajnos a lovas sport velejárója, hogy néha előfordulnak balesetek is. Szandra ezt most egy rosszul sikerült kanyarban átélte. A baleset pedig egy combnyaktöréssel végződött. Balesete után ismét Litérről beszélt sok látogató, mert Szandra a második helyen állt és rettentően sokan drukkoltak neki. Többen azért jöttek vissza hozzám, hogy sajnálatukat és mielőbbi gyógyulásukat általam tolmácsolják versenyzőnk számára. Tehát ezúton kívánunk mielőbbi gyógyulást Berkhoffer Szandrának és köszönjük, hogy településünket képviselte a Nemzeti Vágtán!

A két napos rendezvény pedig nem csak a lovas nemzetünk dicsőségét hozta vissza, hanem remélhetőleg hagyományt teremt, és ezután minden évben részesei lehetünk ennek a kiemelkedően színvonalas és tartalmas eseménynek. Mivel az első Nemzeti Vágtát meglepően nagyszámú külföldi turista is meglátogatta, bízunk abban, hogy jó hírünket elviszik hazájukba, s így a nagyvilágba!

A magam részéről pedig köszönöm az élményt a Nemzeti Vágta megálmodójának, Geszti Péternek, a rendezőknek, segítőimnek, a kedves és barátságos látogatóknak és kiállítóknak.

Bízom benne, hogy 2009-ben ismét találkozunk nemzetünk egyik kiemelkedő eseményén, a második Nemzeti Vágtán!

Kovács Anett Nóra

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése